Skip to main content
Alles wat je moet weten voordat je begint

Kan je zomaar een webshop beginnen?

Wil jij jouw producten aan een enorm publiek verkopen? Dan is een webshop beginnen de perfecte manier. Dit is namelijk een winkel die 24/7 open is en (bijna) al het werk voor je uit handen neemt wat je normaal in een fysieke winkel zou hebben. Nu zijn er een aantal belangrijk factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een webshop wilt maken. In dit artikel leg ik je graag uit wat deze factoren zijn en geef je enkele tips om je op weg te helpen.

Er zijn namelijk een aantal wettelijke en technische aspecten waar je mee te maken krijgt wil je beginnen met een webshop.

Webshop laten maken

Wettelijke vereisten van een webshop

Aan het beginnen en runnen van een webshop kleven natuurlijk enkele wettelijke zaken. Welke zaken moet je sowieso geregeld moet hebben bespreek ik hier:

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK)

Wanneer je hebt besloten om je producten te willen verkopen via een webshop is één van de eerste stappen: een afspraak maken bij de KVK om je bedrijf in te schrijven. Of je dit nu alleen doet (eenmanszaak) of samen (VOF). De KVK geeft jou vervolgens een KvK-bedrijfsnummer, registreert jouw bedrijfsnaam en meld je aan bij de Belastingdienst als ondernemer.

Algemene voorwaarden en privacyverklaring

Om een webshop te mogen runnen is het verplicht om een algemene voorwaarden en privacyverklaring op te stellen en deze duidelijk te vermelden op jouw shop. In de algemene voorwaarden stel je de regels en voorwaarden op waaronder jouw producten verkocht worden. Daarbij wordt in de privacyverklaring beschreven hoe je met de persoonsgegevens van jouw klanten omgaat.

Retourbeleid en herroepingsrecht

In de Europese Unie is het voor consumenten zo geregeld dat wanneer zij een aankoop hebben gedaan ze hier binnen 14 dagen op terug mogen komen en de bestelling kunnen retourneren. Het is daarom erg belangrijk een helder retourbeleid op te stellen en deze duidelijk te vermelden op je webshop. Hierin vermeld je hoe klanten hun bestelling kunnen retourneren en wat daarbij de voorwaarden zijn.

Belasting heffen

Als ondernemer ben je verplicht om belasting te betalen. Dit geldt ook wanneer je een webshop hebt. Geef op je webshop duidelijk aan welk btw-tarief je hanteert bij de verkoop van jouw producten. Vermeld daarnaast ook duidelijk jouw btw-nummer die je van de belastingdienst hebt gekregen.

Technische vereisten van een webshop

Domeinnaam en hosting

Om een webshop te hosten heb je een domeinnaam en hosting nodig. De domeinnaam is het adres waar mensen jouw webshop op kunnen vinden (bijvoorbeeld: www.jouwwebshop.nl) en een hosting is de ruimte waar alle bestanden van jouw webshop worden opgeslagen. Het is daarbij belangrijk om een betrouwbare en veilige hostingprovider te kiezen om jouw klanten de beste gebruikerservaring te bieden.

Content Management Systeem (CMS)

Met een CMS kun jij zelf je webshop beheren en bijwerken zonder vergaande technische kennis te hoeven hebben. Hiermee verwerk je onder andere de bestellingen, voeg je nieuwe producten toe of pas je prijzen aan. Verschillende populaire CMS-systemen zijn WordPress, Magento of Shopify. Elk met hun eigen voor- en nadelen.

Beveiliging met een SSL-certificaat

Voor elke website of webshop is beveiliging enorm belangrijk. Een goede beveiliging zorgt ervoor dat persoonlijke en financiële gegevens van jouw klanten goed beschermd zijn tegen o.a. hackers. Met een SSL-certificaat zorg je voor een veilige verbinding tussen de browser van de klant en jouw webshop en is daarom ook verplicht voor elke webshop.

Betaalmethodes en betaalproviders

Om mensen te kunnen laten betalen wanneer ze jouw producten willen kopen zijn de juiste betaalmethodes natuurlijk onmisbaar. Om betaalmethodes als iDeal, PayPal of Klarna te integreren op je webshop, zal je je moeten aanmelden bij een betaalprovider. Verschillende populaire betaalproviders zijn Mollie, Sisow en Ayden. Elk uiteraard met hun eigen tarieven, voorwaarden en functies.

Tips bij het starten van een webshop

Naast de technische en wettelijke aspecten die belangrijk zijn bij het starten van een webshop zijn er natuurlijk nog veel meer aspecten die je webshop tot een succes maken. Hieronder enkele tips die je zullen helpen.

Kies een niche

Wanneer je een webshop begint kan het erg verleidelijk zijn om meteen zoveel mogelijk producten online te gooien, want hoe meer hoe beter toch? Het is vaak handiger en meer behapbaar om te beginnen met een klein assortiment en deze te richten op een bepaalde niche. Door je te richten op een bepaalde niche kun je deze mensen gerichter en dus beter helpen. Daarbij onderscheid je je op deze manier goed van de concurrentie. Wanneer je een vaste stroom aan klanten hebt die je weten te vinden, kun je verder uitbreiden naar meer producten binnen die niche of een niche die aansluit bij je huidige producten.

Gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk design

Zorg dat het design van jouw webshop tiptop in orde is. Het design is namelijk enorm belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je shop. Zorg voor duidelijke en eenvoudige navigatie, een zoekfunctie en een mogelijkheid om te filteren en sorteren. Klanten moeten makkelijk producten kunnen vinden en bestellen.

Biedt de beste klanten- en retourservice

Klanten binnenhalen is belangrijk, maar klanten houden is nog belangrijker! Zorg voor de beste klanten- en retourservice die jouw klanten ooit tegen zijn gekomen. Een foutje maken kan altijd en iedereen gebeuren, het verschil maak je door de manier van oplossen. Heeft jouw klant echt het idee dat ze goed geholpen zijn, dan is de kans groot dat ze weer komen. En misschien zelfs jouw webshop aanbevelen aan anderen!

Conclusie

Het antwoord op de vraag “Kan je zomaar een webshop starten” is samengevat: Nee. Er zijn enkele wettelijke aspecten waaraan je moet voldoen wil je via een webshop producten verkopen. Al in al zijn er best veel zaken waar je rekening mee moet houden wil je een webshop beginnen. Naast de wettelijke zaken komen daarna de technische zaken om de hoek kijken. Dit kan voor velen best intimiderend zijn waardoor zij dit het liefste uitbesteden aan mensen die hier al jaren kennis van hebben. TechTijger kan jou dit werk uit handen nemen en regelt alles omtrent het verkopen via een webshop voor je: van het design, het bouwen hiervan tot het jou leren hoe je bestellingen verwerkt. Lees snel over onze webshop oplossingen.

Webshop leasen

  • Lage kosten; Voor een vast laag maandbedrag kan jij jouw producten verkopen. Zo bespaar jij al snel duizenden euro’s die ergens anders kunt gebruiken!
  • Zorgeloos verkopen; Door een webshop te leasen, hoef jij je nooit zorgen te maken over het technische aspect van de webshop. Dit word je volledig uit handen genomen.
  • Altijd up-to-date; Jouw webshop wordt regelmatig onderhouden en vooerzien van updates. Zo blijft die altijd up-to-date en goed beveiligd.
  • Regelmatig aanpassingen inbegrepen; Bij de webshop lease pakketten zitten maandelijkse aanpassingen inbegrepen. En dus kun je regelmatig zonder extra kosten je webshop verbeteren!

Meerdere gingen je al voor:

Webshop laten maken
Webshop leasen
Website laten maken
VRAAGJE:

Wanneer beginnen we met jouw nieuwe webshop?

Gisteren!

We lopen dus al achter op schema! Laat Ons Weten Wat Je Wilt Verkopen