API’s (Application Programming Interfaces) zijn als bruggen tussen softwaretoepassingen, waardoor ze naadloos met elkaar kunnen communiceren. Ze fungeren als tussenpersonen die verzoeken van de ene app naar de andere sturen en vervolgens de antwoorden terugsturen. Eenvoudig uitgelegd stellen API’s toepassingen en systemen in staat om gegevens en functies met elkaar uit te wisselen. Met een enorme impact op de prestaties stellen API’s jou in staat sneller een app te bouwen en gegevens uit verschillende bronnen te integreren.
Wat is een API?
Hoe werken API’s eigenlijk?
Stel je voor dat je in een druk restaurant zit en wat dingen wilt bestellen. Om naar de keuken te gaan en je eten terug te krijgen, heb je een betrouwbare verbinding nodig. De ober neemt hier het gebruik van de API over. Hij noteert je bestelling, brengt het naar de keuken en verteld wat er moet gebeuren. Vervolgens brengt hij het antwoord “het voedsel” naar jou toe. Evenzo fungeert een API als een verbindende schakel tussen applicaties, waarbij gegevens van de ene app via internet worden overgedragen naar de systemen van een andere app en acties worden uitgevoerd. Een goed ontworpen API zorgt voor een vlekkeloze communicatie tussen applicaties.
API als interface
Stel je voor dat je een vlucht wilt boeken via een website of app. Om de nodige informatie van luchtvaartmaatschappijen te krijgen, moet de applicatie communiceren met de API van de luchtvaartmaatschappij. De API fungeert als een interface die gegevens van de applicatie via internet naar de systemen van de luchtvaartmaatschappij overbrengt en functies zoals stoelkeuze, boeking en betaling mogelijk maakt. Het biedt een naadloze interface tussen de applicatie en de systemen van de luchtvaartmaatschappij, net als een ober die je bestelling naar de keuken brengt en het eten terugbrengt.
API’s in een notendop
API’s zijn van cruciaal belang voor het verzorgen van interacties tussen applicaties, gegevens en apparaten. Ze bieden toegang tot applicatiegegevens en apparaten, waardoor het eenvoudig wordt om gegevens op te halen van cloudapplicaties. API’s stellen ontwikkelaars in staat om snel applicaties te bouwen door complexe processen en standaardfunctionaliteit opnieuw te gebruiken via een set instructies. Hierdoor kunnen ze zich concentreren op het unieke aspect van hun applicaties en productiever zijn.